Charlie private house

Chianti


2015

The owners’ request for this private residence ‐ a young Italian Canadian couple ‐ was to convert a former 1960s automotive repair shop into a home.

The project by Dainelli Studio aimed to reconvert the spaces by playing with the height levels and the squared volumes, creating minimal but at the same time welcoming spaces designed to human scale.

The use of concrete ‐ protagonist of both the staircase and some wall details ‐ has references to brutalist architecture and the industrial style of New York but is mitigated by the effective use of white and other soft colors.

As a counterpoint to the lightness of the surfaces and the harshness of concrete, the choice of furniture moves towards warmer colors and materials, such as wood, blue and ochre. In fact, the main idea was to create an oasis of peace, where the rigor of the spaces would exist in harmony with the selection of ethnic and exotic pieces that the couple collected during their journeys in the East.

By using this website, you agree to our use of cookies. We use cookies to provide you with a great experience and to help our website run effectively.